Bolesti noktiju kod starijih osoba – Onihogriposa

Bolesti noktiju kod starijih osoba - Onihogriposa

ŠTA JE ONIHOGRIPOSA – ONYCHOGRYPOSIS?

Onychogryposis je bolest noktiju na prstima ruku ili nogu, što za reultat daje zadebljanje jednog ili više noktiju, do tačke gde se savijaju kao rog,i žuto- smeđe su boje. Neki od uzroka ove bolesti su ponavljajuće oštećenje nokta ili nedovoljan dotok krvlju na rukama i nogama. Kako nokti rastu i debljaju, teže je održavati ih i razvijaju se gjivične infekcije. Dijagnostikuje se stanje pacijenta, a u međuvremenu tretman uključuje upotrebu prilagođenih cipele i uklanjanje noktiju koji su teško zahvaćeni, a u cilju rešavanja gljivične infekcije. Ovaj poremećaj se često javlja na nogama, a izazvan je zbog nošenja cipela koje su oštetile jedan ili više noktiju. Ponovljena povreda noktiju prouzrokuje zadebljanje, nokti se boraju dok rastu. Drugi razlog je slaba cirkulacija na rukama i nogama, što se može javiti kod dijabetesa, abnormalne distribucije vena ili kongestivnog oštećenja srca. U tim slučajevima, svaki nokat bi bio pogođen. Takođe, moguće je da svi nokti u nekoliko navrata budu oštećeni, zbog cipela ili grubih poslova sa rukama.

 

ŠTA PROUZROKUJE ONYCHOGRYPOSIS?

Veruje se da je najčešći razlog za rast ovih noktiju hronični nemar. Stariji ljudi mogu postati ravnodušni na njihovo zdravlje, izazivajući da postanu manje svesni za uređivanje svojih noktiju. (U nekim slučajevima, sečenje noktiju, kod starijih ljudi, može biti teško, sobzirom na uslove, kao što je artritis.)
Drugi mogući razlog onihokriptoze je pritisak na nokte u dužem vremenskom periodu, koje može biti prouzrokovano neadekvatnim cipelama. Taj pritisak utiče da nokat raste nejednako; jedna strana nokta raste brže nego druga.
Ostali uzroci onihogriptoze su:
• Trauma kao što su povrede tupim predmetom, koje mogu izazvati oštećenja matriksa
• Periferne vaskularne bolesti
• Psorijaza
• Sifilis
• Ihtioza, stanje kože koje prouzrokuje da koža postane suva, ispucala i osetljiva na oštećenja
• Gljivična infekcija
U retkim slučajevima, onihogripoza može biti stečena i genetska.

KOJI SU SIMPTOMI ONYCHOGRYPOSIS?

Onihogripoza pokazuje sledeće znake i simptome:
ZAKRIVLJENOST NOKTA
Pogođeni nokti mogu imati oblik kandže ili su iskrivljeni. Kada je bolest u poodmakloj fazi, nokti liče na zakrivljenu kuku, slično rogovima ovna.
ZADEBLJANJE NOKTIJU
Pogođeni nokti bilo stopala ili ruku,postaju abnormalno zadebljali i zbog toga se ne mogu dovesti u red.
BOJA NOKTIJU
Boja noktiju, se takođe menja i postaje tamnija, iako to nije bitno obležije ove bolesti. Ostali problemi povezani s ovim stanjem su nelagodnost, kada bi platneni materijal ili pritisak cipela pogodio zadebljane nokte. Kao i dugi, zakrivljeni nokti postaju bolno mesto i sa visokim rizikom od dobijanja infekcije.