Gljivice

Gljivice

GLJIVIČNE INFEKCIJE STOPALA (TINEA PEDIS), ILI ATLETSKO STOPALO

Gljivične infekcije stopala su najčešće gljivične infekcije čoveka i lokalizuju se na tabanima, ili u interdigitalnim prostorima stopala (između prstiju). Javljaju se kod odraslih, ali, nešto ređe i kod dece. Naseljavanje gljivica na koži ne dovodi obavezno do infekcije, već je potrebno oštećenje rožastog sloja da bi se to dogodilo. Faktori koji doprinose nastajanju oboljenja su toplota, vlaga i zatvorenost u obući, naročito ako je ona od veštačkih materijala.

U zavisnosti od vrste gljivica i lokalizacije na stopalu, postoje tri kliničke slike:

  1. Interdigitalni oblik (između prstiju) – Promene su najčešće između III i IV i IV i V prsta i na koži ispod prstiju, dok na gornji deo stopala ne prelaze. Sastoje se od pukotina i ljuštenja sa svrabom, bez upale. Kod težih oblika koža je sparušena i odvaja se u vidu krpica, ostavljajući rane. Oboljenje se može spontano povući, ili trajati godinama.
  1. Hiperkeratotski oblik (sa zadebljanjima) – Promene se nalaze na svodu stopala, a često zahvataju cele tabane i njihove bočne strane. Sastoje se od blage upale, crvenila i suvih, zadebljalih, beličastih ljuspi. Često postoji i infekcija nokata. Tok bolesti je hroničan (dugo traje).
  1. Vezikulo-bulozni oblik (sa plikčićima) – Promene se nalaze na istim mestima kao i prethodni oblik. Postoji jaka upala, crvenilo i manji, ili veći plikovi, ali u ograničenim pločama i ne zahvataju cele tabane. Oboljenje se može i spontano povući.

Kod sva tri oblika, može se javiti sekundarna bakterijska infekcija i jaka upala kože.

Oboljenje treba razlikovati od bakterijskih infekcija, ekcema, kontaktne alergije, psorijaze i drugih kožnih bolesti. Potrebno je uputiti pacijenta u mikološku laboratoriju, gde ć se uradite pregled strugotine kože.

Lečenje 1. i 3. oblika je obično samo lokalno, tj. primenjuju se lekovi protiv gljivica u obliku krema ili rastvora 1-2 puta dnevno, u toku 4-5 nedelja. 2. oblik se lokalno tretira duže (6-8 nedelja), a kod upornih slučajeva potrebna je sistemska terapija u obliku tableta ili kapsula, u toku 2-3 meseca. Ako postoji i bakterjska infekcija, leči se odgovarajućim antibioticima. Po završetku lečenja, savetuje se dezinfekcija obuće, kao i povremena upotreba neutralnih, ili antimikotičnih pudera, naročito u letnjim mesecima.

Važna je preventiva, što znači: dobra higijena i nega stopala, nošenje čarapa i obuće od prirodnih materijala, oprez u teretanama, svlačionicama, na bazenima.

GLJIVIČNA OBOLJENJA NOKTIJU – ONIHOMIKOZE (TINEA UNGUIUM)

Gljivična oboljenja noktiju mogu nastati kao samostalno oboljenje, ali se znatno češće sreću uz istovremenu infekciju stopala. Javljaju se kod odraslih, a znatno ređe kod dece. Postoji nekoliko kliničkih tipova, zavisno od toga koji deo nokta je prvo oboleo ( gornji, donji, ili površni), ali svaki može da zahvati infekcijom ceo nokatni aparat, tj. i matriks (deo odakle nokat raste). Infekcija nije praćena upalom, a razaranje nokta je posledica mehaničkog, ili enzimskog dejstva gljivice.

Izgled promena zavisi od mesta primarne infekcije i njenog širenja. Nekada je to samo beličasta, ili žućkasta prebojenost koja se širi, a nekada nokat postaje neravan, gubi sjaj i prozračnost, postaje trošan i lomljiv. U nekim slučajevima se javlja zadebljanje i šupljina ispod nokta, a u težim je moguća i destrukcija, tj. razaranje nokta. Tok oboljnja je hroničan (dugo traje).

Ova oboljenja treba razlikovati od psorijaze, ekcema i drugih kožnih bolesti koje mogu da zahvate nokat. Zbog toga, a i zbog određivanja vrste gljivice koja je izazvala infekciju (što je važno za adekvatno lečenje), potrebno je uputiti pacijenta u mikološku laboratoriju, gde će se uraditi pregled strugotine nokta.

Lečenje još uvek predstavlja ozbiljan problem, a može biti lokalno, sistemsko i kombinovano. Lokalno lečenje podrazumeva odstranjivanje inficiranog dela nokta i upornu primenu lekova protiv gljivica (u vidu kreme, tečnosti, spreja, ili laka za nokte), do kompletnog izrastanja zdravog nokta, što nekada traje i više meseci. Sistemsko lečenje se primenjuje kod težih slučajeva i podrazumeva uzimanje lekova protiv gljivica u vidu tableta, ili kapsula, po određenim šemama. Po završenom lečenju savetuje se dezinfekcija obuće.